نگاهي به هنر قلمزني
نقوش برجسته به معناي تزئين و طراحي حكاكي است. بر روي اجسام فلزي به ويژه مس، طلا، نقره و برنج خط و طرح بكشيد يا به عبارتي با زدن چكش به جسم فلزي از قلم استفاده كنيد. مس به دليل كف و چكش خواري بيشتر از ساير فلزات در هنرقلمسازي رواج دارد، از سوي ديگر، باستان شناسان و مورخان هنر معتقدند كه مس اولين فلز علاقهمند به فلزكاري و هنر قلاب است. هنر قلمزني يكي از رشته هاي هنر سنتي ايران است كه مي توان آن را در دسته هنرهاي مصنوعي و در گروه هنر فلزي قرار داد. در ادامه با فروشگاه صنايع دستي تك آرينا همراه باشيد تا اطلاعات بيشتري از اين هنر در اختيارتان بگذاريم.
تاريخ قلمزني
هيچ سابقه روشني از پيشينه اين هنر در ايران وجود ندارد و اطلاعات دقيقي از آثار مستند كه نشان دهنده اولين مكان يا اولين شيئي باشد كه روي آن نوشته، چكش يا حكاكي انجام شده است، وجود ندارد. زيباترين آثار مربوط به دوران ساسانيان در موزه هاي مختلف جهان است. قدمت استفاده از فلزات به ويژه مس در ايران و خاور نزديك به چندين هزار سال قبل از ميلاد مي رسد. در اواخر هزاره دوم و آغاز هزاره اول پيش از ميلاد، هنر و صنعت متالورژي در نقاط مختلف ايران به ويژه در شمال و شمال غرب و كرانه هاي جنوبي درياي مازندران رونق گرفت. يكي از آثار يافت شده در ايران جام طلاي حسنلو است كه در سال 1336 كشف شد و داراي چهره هاي برجسته اي مانند خدايان سوار بر گاري يا ارابه است.
دوران هخامنشي (330-550 پيش از ميلاد) شاهد پيشرفت هنر قلم بود و جايگاه ويژه اي پيدا كرد. دوره هخامنشي اوج هنر متالورژي در زمينه هاي ريخته گري، چكش كاري و منبت كاري است... از آثار شناخته شده دوره هخامنشي دو لوح سيمين به وزن 4 كيلوگرم است كه در موزه ملي ايران نگهداري مي شود. انگلستان يكي از كشورهايي بود كه از طريق جنگ و سياست اين هنر را غارت كرد. زيباترين آثار مربوط به دوره ساسانيان است كه در موزه هاي مختلف جهان وجود دارد. اوج طلايي اين موضوع دوران سكاها و ساسانيان و بدترين دوران قاجاريه بود كه هيچ حركتي براي اين هنر نكردند و در عصر صفويه مهر زدن نقره بر فلز به اوج و غنا و كمال خود رسيده بود. .
فلزات مورد استفاده در هنر قلمزني
براي توليد ظروف قلمزني، فلزات مختلفي براي انجام آن استفاده مي شود، طلا، نقره، برنج، مس و پنج فلز ورشو از پركاربردترين فلزات در اين هنر هستند و ما با خواص هر يك از فلزات و هر كدام از آنها نحوه كار را توضيح داده ايم. .
طلا
طلا عنصري با مخفف AU و رنگ زرد روشن است. به دليل انعطاف پذيري و چكش خواري، نرمي و زيبايي از همان ابتدا به عنوان مناسب ترين فلز براي كارهاي هنري ظريف استفاده مي شد. طلا نسبت به ساير فلزات داراي خواص چكش خواري و شكل پذيري بالاتري است. يك گرم طلاي شكل پذير مساحتي برابر با 0.56 متر مربع دارد و مي توان آن را تا 0.0000084 سانتي متر نازك كرد تا يك ورق تشكيل دهد.
طلا به دليل وزن مخصوص بالا ته نشين و رسوب مي كند و با شستن به راحتي از مواد خارجي جدا مي شود و در اثر ذوب شدن به سيلاك تبديل مي شود. طلا به دليل ظاهر زيبا و چشم نوازي كه دارد از ابتدا يك ابزار تزئيني بوده و تا به امروز اين كاربرد را حفظ كرده است.
برنج
برنج آلياژي از مس و روي با رنگ زرد است. به راحتي ذوب و ريخته مي شود، شكل دهي، غلتشي و چكش خواري خوبي دارد. مي توان با آن اشياء فلزي زيادي ساخت زيرا برنج معمولي داراي نسبت وزني روي به مس 1 به 2 است و براي ساخت خودكار از آن استفاده مي شود.
مس
مس داراي فرمول شيميايي مس و رنگ آن قرمز است كه در دماي 1033 درجه سانتيگراد ذوب مي شود. تغييرات دما و رطوبت روي آن تأثير مي گذارد و اگر در اطراف رطوبت قرار گيرد، لايه سبز نازكي از كربنات مس را نشان مي دهد كه به آن زنگ مي گويند. انسان هاي اوليه با اين خاصيت مس آشنا بودند زيرا براي جلوگيري از مسموميت غذايي ظروفي را كه براي پخت و پز يا نگهداري غذا استفاده مي كردند با قلع مي پوشاندند. مس رساناي الكتريسيته و گرما است و خاصيت چكش خواري، سيم ساز و چكش خوار بودن را دارد و در ساخت قلم ها كاربرد فراواني دارد. مس به دليل نقشي كه استفاده از آن در پيشرفت و توسعه فرهنگ و تمدن بشري ايفا مي كند، رتبه بسيار بالايي را به خود اختصاص داده است.
نقره
مخفف آن Ag و رنگ آن خاكستري روشن است. اين فلز در حالت خالص نرم است و به راحتي مي تواند تغيير شكل دهد، اما براي ساخت وسايل مختلف به تنهايي مناسب نيست و اغلب به عنوان آلياژ استفاده مي شد (همراه با مس و روي به سمت راست). نقره مورد استفاده هنرمندان خوشنويس نقره 84 عيار است. براي تهيه ورق نقره ابتدا آن را به صورت ابريشم ذوب كرده و سپس ابريشم را به صورت ورق نقره در مي آورند.
ورشو
ورشو رنگ آن نقره اي است و آلياژي از سه فلز نيكل، مس و روي است. اين آلياژ به راحتي ذوب و قالب گيري مي شود و چكش خوار و چكش خوار است و در ساخت قاشق، چنگال، مقاومت هاي الكتريكي، سماور و ... كاربرد دارد. اين نام از ورشو، پايتخت لهستان در ايران گرفته شده است. در اين شهر ظروفي مانند سيني، كاسه قند، زير ليواني، پايه چراغ و ظروف نيكل توليد مي شود. نام ديگر آن "نقره آلماني" است. بهترين ورشو در ايران ورشو بروجرد است. پدر صنعت ورشو در ايران مرحوم حاج علي منگر است.
انواع روش هاي هنر قلمزني
روش هاي مختلفي براي نوشتن وجود دارد كه 6 نوع كلي وجود دارد:
1- قلم گيري: در اين روش با ايجاد خراش و شيار با قلم، طرحي روي زمينه ايجاد مي شود.
2- عكس: در اين روش تفاوت سطحي بين طرح و زمينه وجود ندارد و تنها با ايجاد سايه، مرزهاي موتيف مشخص مي شود.
3- زمينه پر: نوعي قلم است كه در آن سطح اجسام فلزي رنگ آميزي و سنگ فرش شده و با نقوش و طرح هاي كوچك و ظريف ساخته مي شود و جدا از طرح ايجاد مي كند. يك بافت پس زمينه.
4- جنده كاري: اين روشي است كه در دو طرف ميدان كار مي كند. به اين ترتيب از كناره ها الگو ايجاد مي كنند و از پشت الگو را برجسته تر مي كنند و در نهايت از جلو آن را مي سازند.
مشبك كاري و منبت نيز روش هاي ديگري است كه براي قلمزني معمولا از آن استفاده مي شود.
برچسب: ،
ادامه مطلب